Beste ouder/verzorger,

Al tientallen jaren zet de tabaksindustrie alles in om mensen zo jong mogelijk verslaafd te maken aan nicotine. Eerst deden ze dat met sigaretten en nu doen ze dat met vapes. Maar ze vertellen niet hoe slecht vapen voor de gezondheid is.

Vanuit de organisatie #artsenslaanalarm is vanaf 16 april een grootschalige actie gestart om de gevaren van vapen bij ouders onder de aandacht te brengen, zie www.artsenslaanalarm.nl. Wij ondersteunen deze actie!

Samen met alle artsen van #artsenslaanalarm vinden wij dat alle ouders in Nederland het recht hebt om deze vier feiten te kennen:

1 - Uit veel vapes komt meer giftige en verslavende nicotine dan uit een heel pakje sigaretten;
2 - Nicotine verstoort de ontwikkeling van hersenen en dat is onherstelbaar;
3 - Nicotine vergroot de kans op verschillende psychische problemen;
4 - Vapende jongeren gaan drie keer zo snel sigaretten roken.

Onze kinderen worden verleid door een industrie die hen nodig heeft als toekomstige klanten, ter vervanging van dode rokers. Als het aan ons ligt komt daar zo snel mogelijk een einde aan. Help mee en verspreid bovenstaande feiten onder andere ouders, docenten, sportclubs en andere plekken waar uw kind komt, en ga het gesprek aan over vapen met uw kind.

Zo kunnen we samen onze jongeren beschermen en maken we een vuist tegen de tabaksindustrie!

1 van 4

Bekijk hier de campagne video

Bespreek vapen thuis met je kind(eren)

Preventie is het meest effectief wanneer ouders/opvoeders, leraren én het schoolbeleid op dezelfde golflengte zitten. Daarom is het belangrijk dat ouders vapen thuis ook bespreken.

De meest recente campagne van #artsenslaanalarm biedt goede tools om vapen thuis bespreekbaar te maken. Ga hiervoor naar www.artsenslaanalarm.nl en check de campagne video 'laat vapen niet onbesproken'

Helder opvoeden (https://www.helderopvoeden.nl/) biedt duidelijke opvoedtips voor ouders met pubers. Zij bieden o.a. een gratis online cursus voor ouders over hoe je moeilijke onderwerpen kunt bespreken met je kind.
Helder opvoeden heeft ook een specifieke pagina voor ouders over vapen, zie https://www.helderopvoeden.nl/opvoeden/waarom-is-vapen-zo-populair-onder-jongeren


Informatie voor ouders met kinderen die vapen
Dit lespakket richt zich met name op preventie in de hoop dat minder jongeren beginnen met vapen en verslaafd raken. Is jouw kind al begonnen met vapen en wil je hem/haar helpen te stoppen? Bekijk dan de volgende websites:
https://jongvolwassenen.ikstopnu.nl/
https://stoptober.nl/Fotocredits: Pexels

Steun ons!

Vapen #JouwKeuze is gratis en draait op vrijwilligers. Wil je ons helpen zodat we het lespakket kunnen blijven verbeteren? Zo kunnen we scholen blijven ondersteunen in het voorlichten van jongeren over vapen.

Doneren kan door de QR-code hiernaast te scannen.
Alvast enorm bedankt voor je hulp!

Kun je geen QR-code scannen? Klik dan hier om iDeal te openen.