Voor ouders
Ben je ouder of verzorger van een tiener dan moet je je bewust zijn van de gevaren van vapen. Vapen kent grote risico’s: het gebruik van e-sigaretten leidt snel tot ernstige nicotineverslaving, kan longklachten veroorzaken en beïnvloed de ontwikkeling van de hersenen.
KOM IN ACTIE
Naast je informeren kun je ook wat DOEN!
1. Teken het burgerinitatief NicotiNEE
Het is belangrijk om het burgerinitiatief NicotiNEE te ondersteunen. Dit burgerinitiatief roept op tot een wet (waarover 12 december wordt gedebatteerd in de Tweede Kamer) om de verkoop van producten met nicotine te koppelen aan het geboortejaar. Aan kinderen die na 1
januari 2012 zijn geboren mogen geen producten met nicotine meer worden verkocht. Een maatregel die effect sorteert vanaf 2030 als jongeren die in 2012 zijn geboren 18 jaar worden. Vanaf dit moment gaat elk jaar de leeftijdgrens van het verkoopverbod met 1 jaar omhoog en ontstaat er een nicotinevrije generatie. Inmiddels hebben meer dan 56.000 mensen NicotiNEE ondertekend, maar dat moeten er nog véél meer worden.
Klik hier om je handtekening te zetten onder de petitie en doe dat vooral vóór 12 december!
2. Meld overtredingen bij de NVWA
De NVWA (Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit) controleert of bedrijven zich aan de wettelijke regels voor vapes en e-liquids houden. Merk je dat jouw tiener vapes, snus (nicotinezakjes), sigaretten of andere tabaksproducten kan kopen bij een (web)winkel, via een snapchat kanaal of via social media? Meld het dan! Je helpt de NVWA om effectiever te handhaven.
Een melding doe je HIER: Meldingdoen over tabak, alcohol en cannabis | Melding doen | NVWA
3. Zet je expertise in
Net als Lennart Wienecke, creatief directeur bij reclamebureau APS Group, kun je ons vanuit jouw expertise ook helpen. Lennart creëerde met zijn team pro bono een krachtig statement tegen de tabaksindustrie en bood de uiting aan (zie hieronder).
Meer dan 950 arten en co-assistenten meldden zich bij ons aan om in hun vrije tijd twee gastlessen per jaar op een school te geven.
Jasper Symons, Freelance Copywriter, hielp mee een kerstkaart ontwerpen zodat we daarmee alle vrijwillige artsen konden bedanken voor hun bijdrage.
Mathijs de Kleer, research
manager, helpt in zijn vrije tijd mee met het organiseren van het symposium van Vapen #jouwkeuze.
Zie jij kans om ons te helpen op wat voor manier dan ook (denk aan: leveren drukwerk, grafisch vormgeving, camera- en edit werk, bouwen van websites, hulp bij de inzet van social media, fondswerving, marketing en free publicity en alles wat we nog niet nodig hebben gehad maar wellicht heel goed zouden kunnen gebruiken) neem dan contact met ons op via info@vapenjouwkeuze.nl)
4. Steun ons met een financiele bijdrage
Met jouw steun kunnen we nog meer gasgeven opweg naar een nicotinevrije generatie en kunnen we de strijd aangaan met de machtige en superrijke tabaksindustie. Zie onderaan de pagina onze QR code waar je een donatie kunt doen. Voor vragen en voor grotere donaties: neem contact met ons op via info@vapenjouwkeuze.nl
Tot slot nog deze gouden tips voor iedere ouder:
Do's:
- Verdiep je in het onderwerp: zorg dat je de feiten over vapen kent en weet hoe de tabaksindustrie tewerk gaat. Deze video van NOS-stories is een handig startpunt.
- Praat open en eerlijk: Leg uit waarom je tegen roken en vapen bent, en deel je zorgen. Blijf rustig en word niet boos op je tiener. Wat wel kan helpen, is als je je boosheid en onmacht deelt over de tabaksindustrie. Zo kom je naast je kind te staan, met een 'gezamenlijke vijand' in plaats van tegenover elkaar.
- Stel vragen: Vraag je tiener wat hij of zij vindt van roken en vapen, zonder meteen te oordelen.
- Geef het goede voorbeeld: Als je zelf niet rookt of vapet, laat dit zien. Als je wel rookt, praat dan over de moeite die het kost om te stoppen.
Don'ts:
- Niet boos worden of straffen: Dit kan ervoor zorgen dat je tiener niets meer wil vertellen.
- Vermijd dreigementen: Probeer geen angst in te boezemen. Het is beter om een rustig gesprek te voeren.
- Niet negeren: Als je vermoedt dat je tiener rookt of vapet, doe dan niet alsof het er niet is. Praat erover en help je kind te stoppen.
Meer informatie:
- De campagne van #artsenslaanalarm biedt goede tools om vapen thuis bespreekbaar te maken. Ga hiervoor naar www.artsenslaanalarm.nl en check de campagne video 'laat vapen niet onbesproken'
- Helder opvoeden (https://www.helderopvoeden.nl/) biedt duidelijke opvoedtips voor ouders met pubers.
Helder opvoeden heeft ook een specifieke pagina voor ouders over vapen. - De aflevering over vapen van de podcast 'Help ik heb een puber' van Kluun is een aanrader voor zowel ouders van kinderen die vapen als voor ouders van kinderen die dit (nog) niet doen.
- Is jouw kind al begonnen met vapen en wil je hem/haar helpen te stoppen? Bekijk dan de volgende websites:
https://jongvolwassenen.ikstopnu.nl/ - De website www.wequit.nl heeft een speciaal programma voor jongeren onder de 18 jaar die willen stoppen met roken of vapen. Je krijgt een fijne coach toegewezen die jouw kind stap voor stap gaat helpen. Dit gebeurt via online videogesprekken dus je kind hoeft nergens heen. Ook kost het je niets.
- Voor iedereen met vragen over vapen in vele talen is er de Twijfeltelefoon. Deze is laagdremelig en voor iedereen bereikbaar! Elke werkdag van 08:30 -13:00 uur zitten medisch studenten klaar om jouw vragen te beantwoorden. De Twijfeltelefoon is bereikbaar via 088-7555777, ook in het Arabisch, Turks of via Whatsapp.
Deze uiting is gemaakt door Lennart Wienecke, creatief directeur bij reclamebureau APS Group. Lennart creëerde met zijn team pro bono een krachtig statement tegen de tabaksindustrie en bood deze uiting aan.
#artsenslaanalarm - 4 belangrijke feiten over vapen
Al tientallen jaren zet de tabaksindustrie alles in om mensen zo jong mogelijk verslaafd te maken aan nicotine. Eerst deden ze dat met sigaretten en nu doen ze dat met vapes. Maar ze vertellen niet hoe slecht vapen voor de gezondheid is.
Vanuit de organisatie #artsenslaanalarm is vanaf 16 april een grootschalige actie gestart om de gevaren van vapen bij ouders onder de aandacht te brengen, zie www.artsenslaanalarm.nl. Wij ondersteunen deze actie!
Samen met alle artsen van #artsenslaanalarm vinden wij dat alle ouders in Nederland het recht hebt om deze vier feiten te kennen:
1 - Uit veel vapes komt meer giftige en verslavende nicotine dan uit een heel pakje sigaretten;
2 - Nicotine verstoort de ontwikkeling van hersenen en dat is onherstelbaar;
3 - Nicotine vergroot de kans op verschillende psychische problemen;
4 - Vapende jongeren gaan drie keer zo snel sigaretten roken.
Onze kinderen worden verleid door een industrie die hen nodig heeft als toekomstige klanten, ter vervanging van dode rokers. Als het aan ons ligt komt daar zo snel mogelijk een einde aan. Help mee en verspreid bovenstaande feiten onder andere ouders, docenten, sportclubs en andere plekken waar uw kind komt, en ga het gesprek aan over vapen met uw kind.
Zo kunnen we samen onze jongeren beschermen en maken we een vuist tegen de tabaksindustrie!
-
Boek: "Stoppen met vapen: zo help je je kind"
Voor veel ouders is het moeilijk hoe je om moet gaan met een kind dat is gaan vapen. Het belangrijkste is naast je kind te blijven staan en niet boos te worden. Boosheid past richting de tabaksindustrie die je tiener op allerlei mogelijke manieren verleidt.
Kinderlongarts Noor Rikkers schreef samen met stoppen-met-roken-coach Sylvia Heddemaen een boek om ouders te helpen: Stoppen met vapen: zo help je je kind. Het boek staat vol informatie en praktische tips voor ouders.
Bekijk hier de campagne video
Steun ons!
Vapen #JouwKeuze is gratis en draait op vrijwilligers. Wil je ons helpen zodat we het lespakket kunnen blijven verbeteren? Zo kunnen we scholen blijven ondersteunen in het voorlichten van jongeren over vapen.
Doneren kan door de QR-code hiernaast te scannen.
Alvast enorm bedankt voor je hulp!
Kun je geen QR-code scannen? Klik dan hier om iDeal te openen.