Campagne Vapen #jouwkeuze

Met deze campagne willen we ervoor zorgen dat jongeren de juiste informatie krijgen over de korte- en langetermijn effecten van vapen.

De campagne bestaat uit:

  • Lespakket om docenten handvatten en inspiratie te geven om vapen met leerlingen te bespreken. Het pakket is samengesteld met input van middelbareschool docenten, en ontwikkeld door ervaren artsen en onderwijskundigen;
  • Laat een arts in de klas langskomen om voorlichting te geven;
  • Posterpakket om in de school op te hangen.

Alle materialen van onze campagne zijn gratis en daarmee toegankelijk voor iedereen.

Bepaal zelf bij welke les je de voorlichting integreert. Het kan bij biologie, mentorles, maatschappijleer, zorg & welzijn. Of kies voor een vakoverstijgende aanpak en maak er een thema van.


De informatie gebruikt in het lespakket komt van het Trimbos instituut, de beweging #artsenslaanalarm, het Centraal Bureau voor Statistiek, en de medische wetenschap.Let op: vanwege de enorme hoeveelheid aanvragen van een arts in de klas, kan het even duren voor we een beschikbare arts in de regio van jouw school hebben gevonden. We vragen hiervoor een beetje geduld - je kunt ondertussen al aan de slag met het lespakket voor docenten!


Foto credits: Unsplash

Dit zeggen experts over het lespakket:

"Met dit lespakket is de verslavende nicotine epidemie bij jongeren te doorbreken!"
Wanda de Kanter, longarts en activiste

"De nicotine in vapes heeft een negatieve invloed op de hersenontwikkeling van jongeren. Laten we jongeren maximaal ondersteunen om nee te zeggen tegen nicotine!
Noor Rikkers-Mutsaers, kinderlongarts np

Wat kunnen scholen nog meer doen naast het lespakket Vapen #JouwKeuze?

Het lespakket Vapen #jouwkeuze is een eerste stap in het informeren van jongeren over de gevaren van vapen.

Preventie is het meest effectief wanneer ouders/opvoeders, leraren, scholen en sportvereningen op dezelfde golflengte zitten en hetzelfde bericht uitdragen.

We adviseren scholen daarom de aanpak Helder op School van het Trimbos instituut te hanteren. Dit is een integrale aanpak om leerlingen bewust te maken van de risico's en gevolgen, en hen te stimuleren niet te gaan roken, drinken, drugs gebruiken en/of teveel gamen.

Zie: meer informatie over Helder op School

Binnen Helder op School is er een specifieke aanpak tegen roken en vapen: de smokefree challenge.

Steun ons!

Vapen #JouwKeuze is gratis en draait op vrijwilligers. Wil je ons helpen zodat we het lespakket kunnen blijven verbeteren?

Doneren kan door de QR-code hiernaast te scannen.
Alvast enorm bedankt voor je hulp!

Kun je geen QR-code scannen? Klik dan hier om iDeal te openen.