Het team achter Vapen #jouwkeuze

Danielle Cohen, longpatholoog, en Frank Borm, longarts, onderzoeken met hun collega’s in het Leids Universitair Medisch Centrum nieuwe methoden om longkanker vast te stellen en behandelen. Het liefst willen Danielle en Frank longkanker voorkomen. Dan zouden ze bijna werkloos zijn want in >80% van de gevallen wordt longkanker veroorzaakt door roken.

De échte oplossing ligt niet in high-tech laboratoria, dure nieuwe medicijnen of geavanceerdere screeningmethoden voor longkanker. Het antwoord is simpel: tabak en e-sigaretten / vapes moeten de wereld uit.

Helaas speelt de tabaksindustrie een meedogenloos spel, waarbij alles wordt ingezet om jongeren verslaafd te maken. Het is een harde realiteit, maar jongeren worden gezien als de 'vervangers' van oudere rokers die overlijden aan longkanker en andere roken-gerelateerde ziekten. Deze cyclus doorbreken is de enige juiste weg voor de toekomst.

In afwachting van wetgeving die tabak en e-sigaretten voorgoed uit onze samenleving zal verbannen, hebben Danielle en Frank dit lespakket ontwikkeld.

"We willen dat jongeren zich bewust worden van het feit dat ze slachtoffer zijn van een dodelijke en sluwe industrie. We willen hen uitrusten met keiharde feiten over vapen, zodat ze straks sterk genoeg staan om nee te zeggen tegen vapen."

Dit lespakket werd ontwikkeld in samenwerking met de onderwijskundigen Jenna Maas en Nicole Slangen van Wahoe, en met input van meer dan 100 middelbare school docenten.

Sinds de lancering begin oktober 2023 wordt Vapen # Jouw Keuze ondersteund door vrijwilligers: Simone Mulders (project management en matching), Hilda Teengs-Gerritsen (communicatie en matching), Jacqueline Hazewinkel (organisatie advies), Melek Huyuk (matching), Casper Timmer (matching), Manon Schelhaas (matching), Kyra van Wijngaarden (matching) en Nadia Bruijnes (matching).

Het lespakket Vapen #jouwkeuze is mede mogelijk gemaakt door een subsidie van Team Westland - samen tegen kanker.

Het team achter Vapen #jouwkeuze

 • Danielle Cohen

  Longpatholoog in het Leids Universitair Medisch Centrum

 • Frank Borm

  Longarts in het Leids Universitair Medisch Centrum

 • Jenna Maas

  Educatief ontwerper bij Wahoe

 • Jacqueline Hazewinkel

  Organisatie advies

 • Simone Mulders

  Project management, communicatie en matching

 • Hilda Teengs-Gerritsen

  Matching voor Arts in de klas