Veelgestelde vragen

Heb je een vraag aan ons? Lees hieronder de veelgestelde vragen inclusief antwoorden.Staat het antwoord dat je zoekt er niet tussen? Neem dan contact met ons op via het contactformulier.

Inklappen

Hoe wordt het contact tussen mijn school en een arts die les komt geven opgezet?

Op basis van de regio zoeken wij naar een arts (die zich bij Vapen #jouwkeuze heeft aangemeld) in de buurt van de school. Vervolgens brengen wij de arts en de aanvrager met elkaar in contact via een matchmail. Jullie kunnen dan onderling afstemmen wanneer en hoe de gastles gegeven zal worden.

Hoe lang duurt het voordat een arts aan mijn school/klas wordt gekoppeld?

Op dit moment kan het enkele weken duren voordat er een arts aan de school/klas wordt gekoppeld. Hieronder lees je waarom dit wat langer kan duren.

Meer vraag dan aanbod:

Er is momenteel een veel grotere vraag (van scholen) dan aanbod (van artsen). De artsen die zich bij ons hebben aangemeld, geven de gastlessen in hun vrije tijd. De meeste artsen kunnen voor maximaal twee scholen tijd vrijmaken naast hun normale werkzaamheden. Om deze reden kan het even duren voordat er een arts beschikbaar is in de regio van de school.

Regio-verschillen:
In de ene regio zijn er meer artsen beschikbaar dan in de andere, waardoor de wachttijd per regio kan oplopen. Soms lukt de match binnen een week, maar in veel gevallen kan het ook een paar weken duren en in sommige gevallen maanden.

Advies: Begin alvast met het gratis lespakket voor docenten!
Het is ons advies om alvast met het gratis lespakket aan de slag te gaan, waarmee docenten les geven over vapen in de klas. In deze kant-en-klare lessen worden alle feiten over vapen besproken en zo krijgen leerlingen de juiste informatie over vapen.

Zodra er een geschikte match is met een arts in de buurt van de school, ontvang je van ons een e-mail en kun je de gastles samen met de arts gaan inplannen. Door het lespakket dan al in de klas te bespreken, hebben de leerlingen een goede basis om gerichte vragen aan de arts te stellen tijdens de gastles.

Hoe wordt de match tussen de arts en mijn school gemaakt?

We matchen op basis van regio en proberen een reistijd van maximaal 30 minuten voor de arts aan te houden. We vragen een maximum van twee lesbezoeken per arts.

Is het lespakket ook beschikbaar in andere talen dan het Nederlands?

Op dit moment is het gratis lespakket voor docenten alleen in het Nederlands beschikbaar. We werken aan vertalingen, maar vanwege beperkte tijd van onze vrijwilligers kan dit even duren.

Kan er op mijn school ook een Engelstalige arts komen?

In principe spreken de meeste artsen Nederlands, maar veel artsen staan open voor een gastles in het Engels. Mocht je hier behoefte aan hebben, neem dan contact met ons op via het contactformulier. We zullen je verzoek dan toevoegen aan de aanvraag. Op deze mail via het contactformulier krijg je dan geen antwoord, maar weet dat we rekening houden met het verzoek.

Kan een arts aanwezig zijn tijdens een ouderavond die ik wil organiseren?

Na het aanvragen van een 'gastles van een arts' via onze website, volgt een match met een arts uit de regio die de gastles komt geven. Met die arts kun je overleggen of een presentatie tijdens een ouderavond mogelijk is. Als de arts hiervoor open staat, hebben we een aparte presentatie klaarstaan voor ouderavonden die de arts bij ons kan opvragen per e-mail.

Mocht de arts alleen les willen geven aan een klas (en niet beschikbaar zijn voor een ouderavond), neem dan contact met ons op via het contactformulier. We zullen het verzoek toevoegen aan de aanvragen, en zullen zonodig op zoek gaan naar een andere arts voor de ouderavond. Je ontvangt geen antwoord op het bericht via ons contactformulier, maar weet dat we er rekening mee houden.

Ik wil een arts onze school laten bezoeken op een specifieke datum, kan dat?

Je kunt de datum bespreken met de arts die aan de school gematcht wordt. Houd er rekening mee dat we momenteel geen gastles op een specifieke datum kunnen garanderen.

Artsen geven de gastlessen op scholen naast hun normale werkzaamheden: ingeplande spreekuren, operaties en ingrepen. Deze zijn meestal niet te verschuiven. Plan de les dus om het schema van de arts heen, niet andersom.

Ik wil meerdere artsen laten komen omdat we in een groot aantal groepen de preventielessen willen geven, kan dat?

Wij gaan uit van één arts per school. Meer is niet mogelijk vanwege de grote hoeveelheid aanvragen en het feit dat de artsen de gastlessen geven in hun vrije tijd. Bespreek je wensen en mogelijkheden met de arts die gekoppeld wordt aan de school.

- Sommige scholen en artsen komen uit op een serie gastlessen over een langere periode, zodat meerdere klassen een gastles kunnen ontvangen.
- Sommige scholen kiezen in overleg met de arts voor een gastles aan aantal klassen samengevoegd in een grotere ruimte, zoals een aula of een gymzaal.
- Sommige artsen kunnen na overleg met de school enkele collega’s meenemen om een serie gastlessen te geven.
- Sommige scholen kiezen bewust voor één voorbeeld-les van een arts, waarbij meerdere docenten aanwezig zijn. Op deze manier ontstaat een ‘teach the teacher’ situatie. De docenten kunnen vervolgens de opgedane kennis weer onder collega’s verspreiden zodat zij met het 'gratis lespakket voor docenten' aan de slag kunnen.

Voor de kinderen op mijn school/in mijn klas is het lespakket te ingewikkeld, hebben jullie ook andere lespakketten op maat?

We bieden geen aparte lespakketten aan per niveau, maar de te downloaden pakketten zijn aanpasbaar voor de behoeften van uw leerlingen. Je kunt er gerust onderdelen uit halen of het taalgebruik aanpassen.

Voor sommige leerlingen kan het bekijken van video-/beeldmateriaal helpen om de concentratie vast te houden. Hieronder geven we enkele tips:

  • De film van #artsen slaan alarm-campagne 2023 waarin ouders en kinderen in gesprek gaan over vapen: Vape gesprek 2023 - Artsen slaan alarm
  • Clip waarin Wanda de Kanter met een influencer een vape uit elkaar haalt: Wat zit er in een vape? Wat zit er in een vape? Prappers Media ging samen met twee studenten van de Hogeschool van Amsterdam - HvA en Wanda De Kanter op onderzoek uit. Zij... | By Sick Of Smoking | Facebook
  • Film van #artsen slaan alarm-campagne 2022 waarin longarts Noor Rikkers met een Influencer in gesprek gaat: #artsenslaanalarm - Wie help je?
  • Muziekvideo van ‘Doei Tabaksindustrie’’ in samenwerking met The Dean, persiflage op de houding van de tabaksindustrie: animatie 'hoe werkt een verslaving' - YouTube
  • Video-animatie over verslaving: animatie 'hoe werkt een verslaving' - YouTube

Ik heb als arts/als school geen reactie gehad op mijn e-mail aan mijn gematchte arts/school. Wat moet ik doen?

Ben je arts en weet je om welke school het gaat? Dan kun je de contactpersoon proberen te bellen.

Als contact met de arts of school niet goed gaat, neem dan contact met ons op via het contactformulier op deze website. We proberen dan zo snel mogelijk te reageren, contact op te nemen met de school of arts, en zullen desnoods op zoek gaan naar een nieuwe match.